Skeeleren en je gezondheid…
Skeeleren biedt de mens zowel mentaal als fysiek veel voordelen. Skeeleren is een goede manier om de conditie te verbeteren en is tevens 50% minder belastend voor gewrichten dan hardlopen. Door te skeeleren worden de spieren in het onderlichaam in een hogere mate getraint dan bijvoorbeeld op een fitness apparaat. De benen en billen vormen een spiergroep die gedurende het skeeleren het meest wordt gebruikt. Hoe groter de spiergroep, des te meer calorieën je verbandt. Met skeeleren wordt de conditie verbeterd, worden de spieren versterkt en vindt er ook vet verbranding plaats. Met skeeleren kun je zo’n 600 calorieën verbranden.
Skeeleren heeft een hoge fun factor…
Skeeleren doe je lekker buiten in de buitenlucht. Frisse lucht, zon op je gezicht, mooie omgeving en tegelijk socializen. Met vrienden, een sportclubje of je gezin. Je skates zijn gemakkelijk mee te nemen en je kan dus overal een stukje gaan skeeleren. Maak je hoofd leeg na een drukke dag, pak je momentje en geniet van een lekker rondje door de natuur of door de stad.
Veiligheid tijdens het skeeleren…
Het advies is om wel bescherming te dragen. Knie, pols, ellenboog en hoofdbescherming. Misschien minder charmant, maar wel nodig. Je wilt het namelijk wel veilig en leuk houden. Hoe goed je ook kunt skeeleren er zijn ook nog anderen op de weg die misschien niet zo goed opletten als jij!
Waar moet je op letten als je wilt beginnen met skeeleren…
Soort skeelers: Wat wil je met je skeelers. Indoor, outdoor, afstanden of spelen in het park.
Maat: De juiste maat skeelers heeft grote invloed op het plezier. Ze moeten lekker zitten, voldoende steun geven, maar ook niet te groot zijn. De hiel moet goed op zijn plek zitten, de tenen mogen wat ruimte hebben.
Wieltjes: Er is verschil in de maat en hardheid van de wielen. Dit heeft invloed op het comfort, wendbaarheid en stabiliteit. Over het algemeen geldt hoe groter het wiel des te makkelijker je rolt, maar dat betekent wel dat je hoger op je skeeler staat en dit dus je enkels iets meer belast. Laat je adviseren wat het meest geschikt is!
Strikken: Zorg ervoor dat de veters bij de tenen niet te strak zitten. Bij de enkel mogen ze wel stevig worden aangetrokken. Denk er ook aan de veter goed weg te stoppen of met een dubbele knoop te knopen.
Remmen: Weet voor je snelheid gaat maken en de weg op gaat hoe je moet remmen. Dit kan door middel van een remblokje of door de skeeleren schuin te stappen of slepen.
Bescherming: Zoals hierboven beschreven. Erg belangrijk.
Kleding: Vochtregulerend, goede bewegingsvrijheid.