085 - 8500186
info@lijvz.nl

Verwenknop

Lijvz.nl..... platform voor iedereen die (even) niet lekker in z'n vel zit.

Verwen jezelf door de volgende stappen te zetten:

Lief zijn voor jezelf? Ja, doen! Ondanks alles ben je het waard. Vergeef jezelf een middagje lanterfanteren, een gemiste deadline, een reep chocolade ineens verorberen, een sporttraining skippen enzovoort. Accepteer dat je niet perfect bent. Respecteer je fouten en leer ervan. Ga zeker niet op jezelf lopen fitten. Dat werkt alleen maar averechts. Deze keer tips voor meer zelfcompassie.

Herken je innerlijke criticus

Wil je liever zijn voor jezelf? Dan is het goed dat vervelende innerlijke stemmetje te herkennen dat te pas en te onpas negatief oordeelt over jou en/of te hoge eisen aan je stelt. Neem even de tijd en maak er een lijstje van. Bedenk eveneens of je er een positieve draai aan kunt geven. Zo niet? Laat het dan los. Want, negatieve gedachten, oordelen, strenge eisen enzovoort kosten je veel energie en maken je ongelukkig. Zonde van je tijd toch? Richt je liever op realistische en positieve zaken, dat voelt stukken fijner.

Sta stil bij je successen

Inderdaad kijk naar wat allemaal wel goed gaat in je dagelijkse leventje. Waar ben je ongelooflijk trots op? Geeft je een lekker en goed gevoel? Sta daar eens vaker bij stil en geniet ervan. Dat boost je zelfvertrouwen en geeft je energie. Of schrijf elke dag bijvoorbeeld 3 dingen op die je trots maken, waarvoor je dankbaar bent, wat prettig voelt et cetera. Zit je een keer even niet lekker in je vel? Lees het dan terug en tem die nare draak die je dag verpest.

Blijf in het hier en nu

Wat gebeurd is, is gebeurd. Dat is geweest en kun je niet meer veranderen. Dus? Maak je er ook niet langer druk over. Geef het een plek. Stop met je rot voelen, erover te piekeren of spijt hebben van. Leef in het nu. Leer van het verleden en kies ervoor om zaken in het nu anders aan te pakken. Zo geef je vervelende zaken een positieve draai.

Perfectie bestaat niet

Nee echt, perfectie bestaat niet. Noch in hoe je eruitziet noch in hoe je denkt, doet enzovoort. Accepteer jezelf en laat die innerlijke criticus los. Schud die negatieve gedachten van je af. Jij bent jij en je mag er zijn. Je bent prima zoals je bent. Wil je veranderen? Pak dan de dingen aan waar je invloed op hebt. Denk aan gezond eten, meer bewegen, positief denken, lief zijn voor je dierbaren….

Fouten maken mag

Ja, echt waar, iedereen maakt fouten. Of je nu een kind bent, ouder, leraar, president of wie dan ook. Immers, maak je geen fouten, dan leer je eigenlijk ook niets en ontwikkel je je niet verder. Dus, wees niet te streng voor jezelf als je iets verkeerd doet. Trek er lering uit en kijk hoe je het een volgende anders kunt aanpakken.

Stop met vergelijken

Heb je ook de neiging om jezelf met anderen te vergelijken? Qua uiterlijk? Materieel bezit? Zakelijk en/of persoonlijk succes? Geld? Stop daarmee, want zoals het spreekwoord zegt: het gras is altijd groener bij de buren. Focus je liever op wat jou een prettig gevoel geeft.

Besteed tijd aan jezelf

Gewoon doen. Tijd nemen voor jezelf. Blokkeer wekelijks een paar uurtjes voor jezelf in je agenda en doe dan wat je een goed gevoel geeft, zorgt voor positieve vibes en nieuwe energie. Zet je smartphone even uit en maak tijd vrij voor jezelf. Bezoek een sauna, geniet van een massage, maak een strand- of boswandeling, bezoek en tentoonstelling, kook je favoriete gerecht of doe gewoon even helemaal niks.

Geef jezelf complimentjes

Complimenten geven aan je partner, kids, vrienden en dergelijke is heel gewoon en voelt goed. Maar weet je dat jezelf complimenteren ook fijn is en superprettig voelt? Immers van alleen maar zelfkritiek hebben, is nog nooit iemand beter geworden. Juist door lief te zijn voor jezelf toon je compassie en stimuleer je je zelfvertrouwen. Gewoon doen. Zeggen dat je haar mooi zit, je een stralende lach bezit, humorvol bent, talent hebt, een klus tot een goed einde hebt gebracht, liefdevol bent, hulpvaardig enzovoort.

Wil je jezelf beter leren kennen?

Maak dan een afspraak voor het afnemen van een Persoonlijkheids Profiel Analyse. Een ontmoeting met jezelf onder begeleiding van een gecertificeerde coach.

Note: Tekst van Albert Sonnevelt voor gezondnu.nl