085 - 8500186
info@lijvz.nl

Voedingssuggesties…


Eten, diëten we raken er niet over uitgepraat. De ene hype volgt de andere op en de vele participerende partijen lijken daar een slaatje uit te willen slaan, maar wordt jij daar nu echt beter van? Boeken die beloven dat je in een korte tijd en zonder moeite gezond, slank, strak en heel gelukkig door het leven zal gaan. Ja, ja!

Steeds meer richt de voedingspijl zich op gezondheid. Verschillende richtingen spreken elkaar tegen en dat maakt het heel lastig. De overkill aan informatie omtrent gezond eten zorgt vooral voor veel verwarring zodat wij door de bomen het bos niet meer zien. Zo komen we terug bij de prangende vraag die bijna dagelijks wordt gesteld… wat is het beste dieet.
Een ogenschijnlijk simpele vraag met een complexe achtergrond en toch een makkelijk antwoord. Er bestaat namelijk geen eenduidige algemene beste manier van eten. Als het zo eenvoudig was dan waren we klaar na 1 bestseller en was iedereen slank, fit en vitaal. Dus van al die hypes, boeken, eetmethoden en richtlijnen is er altijd wel iets dat voor jou (tijdelijk) werkt.

Om je te helpen filteren…

Wat het beste eetplan is verschilt per persoon en zal van tijd tot tijd uiteenlopen. Wat vandaag goed voor je werkt kan zich morgen tegen je keren. Ook veranderen de behoeften van je lichaam afhankelijk van je situatie en leeftijd. En zelfs per dag kan er verschil zitten in wat je beter wel kunt eten of liever kan laten staan. Nou ja? zal je denken, daar schiet ik dus niets mee op. Nee in zekere zin niet maar aan de andere kant ook weer wel. We helpen je hopelijk van de illusie af dat je een pasklare oplossing gaat vinden in de vele dieetboeken die jaarlijks worden uitgegeven. Je lichaam voeden is namelijk maatwerk.


Waar ga je beginnen…

Daar is wel een eenduidig antwoordt op en dat is REAL FOOD. Puur en onbewerkt eten door zelf te koken met “whole food”. Weg dus met de pakjes, zakjes en potjes vol zwaar bewerkte waren. Begin met het lezen van de etiketten. Staat er iets op dat je niet herkent als voedingsmiddel of wat je niet als enkel ingrediënt zou lusten. Dan is dat voldoende aanleiding om dat product niet meer te eten. Maar e-nummers zijn toch goed gekeurd en daarmee niet gevaarlijk? Om die discussie te slechten wordt een harde strijd geleverd. Zolang bepaalde geleerden blijven roepen dat stoffen als E-621 en aspartaam geen negatieve invloed hebben op ons lichaam blijven deze oude koeien iedere keer weer uit de sloot komen. Er zijn genoeg onderzoeken die het tegendeel aantonen en dat veel kunstmatige toevoegingen een direct effect hebben op hoe je je voelt. Je bent het best af met producten die geen etiket nodig hebben en waarvan direct duidelijk is wat het betreft.


Real food is de sleutel…

Real food, Primal, Paleo, Oervoeding (al dan niet koolhydraat beperkt / low-carb / ketogeen) zijn allemaal methoden die in de basis uitgaan van pure onbewerkte voeding. Denk aan groenten, fruit, vlees, vis, schaal en schelpdieren, gevogelte, eieren, zuivel (uit rauwe melk), noten, zaden pitten, vetten. Alles bij voorkeur van biologische herkomst en bij dierlijke producten aandacht voor het dierenwelzijn en de voeding van het dier. Geen gekweekte vis, maar wild gevangen. Als je kiest voor puur eten zonder snelle koolhydraten en toegevoegde suikers dan heb je de eerste grote klapper binnen. Alles wat daarna komt is fine-tunen en detail. Dit is waar het maatwerk begint.


Factoren die een rol spelen bij je voedingspatroon…

Hoe kom je tot een verandering richting een gezond of herstellend eetpatroon?

Welke factoren spelen bij jouw huidige leefstijl en in hoeverre kunnen deze aangepast worden?

Factoren die invloed hebben zijn oa:
Wat is je leeftijd, geslacht en je huidige gewicht…
Hoe is je huidige leefstijl…
Hoe reageer je op koolhydraten…
Heb je een ziekte of on-gediagnosticeerde klachten…
Wat is het activiteitsniveau, je gezinssituatie, je werk, je sociale leven…
Wat zit er in je “rugzak”, wat zijn de speerpunten vanaf je geboorte tot nu…
Wat is je mentale flexibiliteit en je mentale & fysieke belastbaarheid…
                                                                                                     Wat is je motivatie, is deze sterk genoeg om te veranderen…                                                                                                                                                                                                        


Voeding is maatwerk…

De volgende stap is om in te zoomen op eventuele klachten. Zijn er aanknopingspunten om voeding aan te passen of is aanvullend (standaard) bloedonderzoek nodig. Veel klachten komen voort uit tekort aan bijvoorbeeld vitamine D en/of B12. Zijn er voedingsintoleranties? Hoe reageer je op granen, noten, zuivel, soja, andere peulvruchten en nachtschade? Na een dergelijke analyse kun je je doel bepalen of wanneer je al een doel voor ogen had deze bijstellen. Dat doel moet vooral realistisch en haalbaar zijn. Pas dan heb je de nodige ingrediënten om een start te maken met het veranderen van je leefstijl en eetgewoonte.


Tekst: Je leefstijl als medicijn..